Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
60-70 dkg filézett pulyka (vagy csirke) mell, 40 dkg szelídgesztenye, 1 kisebb pulykamáj, 20 dkg vékony, hosszú szelet bacon szalonna, 1 ananászkonzerv, 2 tojás, 2 szikkadt vizes zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 0,5 l tej, 2 dl fehér bor (rizling), 6 cl konyak, petrezselyem, zellerlevél, őrölt szerecsendió, só, bors, ételízesítő, zsír |
A pulykamellfilét úgy vágom, hogy klopfolással téglalap alakúra lehessen kialakítani. Megsózom, picit borsozom, kevés ételízesítőt is teszek rá és félreteszem. A gesztenyéket bevagdosva előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a héja felreped. Megtisztítom a héjától, és annyi vízben, ami ellepi, legalább 20 percig forralom. A két zsemlét a tejbe áztatom, kinyomkodom és félreteszem. A gesztenyét leszűröm, és a tejben szinte teljesen szétfőzöm, majd ismét leszűröm, a gesztenyét és a tejet félreteszem. A pulykamájat és a zsemlét ledarálom, és összekeverem az apróra vagdalt ananásszal, a gesztenyemasszával, két nyers tojással, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és 4-5 levélnyi szintén apróra vágott zellerlevéllel, majd sóval, borssal, ételízesítővel, őrölt szerecsendióval és 3 cl konyakkal ízesítem. Ezzel a péppel a húst vastagon megkenem, sliced bacon szalonnával betakarom, lazán feltekerem, megtűzöm-bevarrom (a végeit is), zsírral kikent tűzálló tálba teszem, aláöntök 1 dl vizet, tetejét vastagon megkenem félig olvadt zsírral, és előmelegített sütőbe teszem. Ha már kicsit megpirult a husi, ráöntök 1 dl fehérbort és lefedve, közepes hőfokon kb. 1-1,5 óra hosszát párolom, amíg meg nem puhul. Ha már félig puha, meglocsolgatom a levével, ráöntök 3 cl konyakot és tovább párolom, míg puha nem lesz. Ezután a fedelét levéve, gyakran locsolgatva addig sütöm, amíg szép piros ropogós nem lesz. Közben a vöröshagymát lereszelem és egy kanál zsíron megfuttatom, beleteszem az ananász levét, 1 dl fehérbort és a gesztenyés tejet, ételízesítővel ízesítem és kis lángon híg mártássá sűrítem. A húst 20 perc pihentetés után éles késsel kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, a mártással leöntve, krumplipürével tálalom. Savanyú dinnyét kínálok hozzá. Nagyon finom, megjelenésében dekoratív étel, vendégeknek bátran kínálhatjuk. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.
|