recept: Karácsonyi pulykarolád, Kifőzde
Karácsonyi pulykarolád
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60-70 dkg filézett pulyka (vagy csirke) mell,
40 dkg szelídgesztenye,
1 kisebb pulykamáj,
20 dkg vékony, hosszú szelet bacon szalonna,
1 ananászkonzerv,
2 tojás,
2 szikkadt vizes zsemle,
1 kis fej vöröshagyma,
0,5 l tej,
2 dl fehér bor (rizling),
6 cl konyak,
petrezselyem, zellerlevél,
őrölt szerecsendió,
só, bors, ételízesítő, zsír



A pulykamellfilét úgy vágom, hogy klopfolással téglalap alakúra lehessen kialakítani. Megsózom, picit borsozom, kevés ételízesítőt is teszek rá és félreteszem.
A gesztenyéket bevagdosva előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a héja felreped. Megtisztítom a héjától, és annyi vízben, ami ellepi, legalább 20 percig forralom.
A két zsemlét a tejbe áztatom, kinyomkodom és félreteszem.
A gesztenyét leszűröm, és a tejben szinte teljesen szétfőzöm, majd ismét leszűröm, a gesztenyét és a tejet félreteszem.
A pulykamájat és a zsemlét ledarálom, és összekeverem az apróra vagdalt ananásszal, a gesztenyemasszával, két nyers tojással, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és 4-5 levélnyi szintén apróra vágott zellerlevéllel, majd sóval, borssal, ételízesítővel, őrölt szerecsendióval és 3 cl konyakkal ízesítem.
Ezzel a péppel a húst vastagon megkenem, sliced bacon szalonnával betakarom, lazán feltekerem, megtűzöm-bevarrom (a végeit is), zsírral kikent tűzálló tálba teszem, aláöntök 1 dl vizet, tetejét vastagon megkenem félig olvadt zsírral, és előmelegített sütőbe teszem.
Ha már kicsit megpirult a husi, ráöntök 1 dl fehérbort és lefedve, közepes hőfokon kb. 1-1,5 óra hosszát párolom, amíg meg nem puhul. Ha már félig puha, meglocsolgatom a levével, ráöntök 3 cl konyakot és tovább párolom, míg puha nem lesz. Ezután a fedelét levéve, gyakran locsolgatva addig sütöm, amíg szép piros ropogós nem lesz.
Közben a vöröshagymát lereszelem és egy kanál zsíron megfuttatom, beleteszem az ananász levét, 1 dl fehérbort és a gesztenyés tejet, ételízesítővel ízesítem és kis lángon híg mártássá sűrítem.
A húst 20 perc pihentetés után éles késsel kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, a mártással leöntve, krumplipürével tálalom. Savanyú dinnyét kínálok hozzá.
Nagyon finom, megjelenésében dekoratív étel, vendégeknek bátran kínálhatjuk.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: krumplipüré
 Savanyú dinnye

Forrás: Ez motoszkált bennem 2002 karácsonya előtt - hát íme.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.02.17. Utoljára frissítve: 2009.02.17.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 17:55:22 - 1.47)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez